En primer lloc, vam començar el debat a partir de 5 idees sorgides a la sessió sobre el Passat del Moviment Veïnal:
- Les Associacions de Veïns/es han perdut el seu sentit històric, i romanen sense un encàrrec social específic.
- El Moviment Veïnal mai tornarà a ser com als seus inicis (anys 70).
- En aquesta època, existia un lloc de trobada veïnal, bressol de moltes idees i iniciatives socials.
- Actualment, la realitat social al barri, és de poc coneixement entre veïns i veïnes.
- El Moviment Veïnal, sempre ha fomentat l'autoorganització.
A partir de totes aquestes idees, es va generar un debat molt interessant, del qual extraure'm algunes idees claus. A mode de petit resum:
- Les AA.VV, no són una eina immortal i immutable.
- Necessitat actual de recuperar l'històric Sindicalisme Veïnal.
- La mitjana d'edat de les AA.VV, és molt elevada. Manca renovació per part de la gent jove, i dels/les nouvinguts/des.
- Correm el risc de tornar a estigmatitzar els barris, tal i com va succeir durant els anys 70.
- La massificació veïnal, també és una de les raons de la inestabilitat del veïnatge. Que alhora, provoca el poc coneixement veïnal.
- És indispensable construir una nova Identitat de Barri, transversal i inclusiva, que fomenti la Consciència Col·lectiva a través de la igualtat.
- Un dels grans reptes del moviment veïnal, és teixir complicitats entre els actuals veïns/es del barri, i les entitats del territori.
- L'actual encàrrec de les AA.VV, està per construir. Sigui quin sigui, comportarà una enorme complexitat.
- Alguns dels elements que podrien conformar aquest nou encàrrec del Moviment Veïnal del barri, són:
- Convivència
- Treball veïnal/social, sobre l'atur
- Defensa dels serveis públics
- Sembla capdal poder gaudir al barri d'un espai de trobada veïnal, de l'estil del que van ser en el seu moment: el Centre Social de la Florida i/o l'Aula de Cultura.
- Necessitat de trencar la dinàmica d'atomització del moviment associatiu, atenent a infinitat d'encàrrecs particulars i deixant de banda l'encàrrec transversal de barri.
- Per tal de fomentar la necessària coordinació i col·laboració entre entitats, veïns/es, etc. És necessari millorar els canals d'informació, de relació i aprofitar els nous mitjans de comunicació públics de la ciutat. Aquesta estratègia hauria de servir per donar més visibilitat a entitats com les AA.VV.
- Tenim una oportunitat històrica, amb la construcció del nou equipament cultural i social, a Blocs Florida. Però només si aconseguim que sigui suficientment flexible, com per promoure la creativitat social i l'autoorganització veïnal/comunitària.
- Per últim, i absolutament lligat amb el tema anterior, hem de ser capaços/ces de valorar públicament aquelles experiències positives que s'estan duent a terme al barri.
- Mostrar aquelles altres Florida que conviuen amb la imatge habitual del barri als mitjans de comunicació, però que no compten amb l'atenció de la gran majoria de veïns/es.
- Tot i el diagnòstic negatiu del moment actual del moviment veïnal, hem de ser capaços d'aprofitar el moment de descontentament social general. Situació que està portant a tanta gent a protestar als carrers, des de fa més d'1 any.
Per últim, us convidem a la propera activitat d'aquest projecte de reflexió col·lectiva, sobre el Moviment Veïnal.
"Respostes Comunitàries a la Crisi", a càrrec d'en Jordi Bonet i Martí, Professor associat d'Estadística aplicada a la investigació educativa a la Facultat de Pedagogia de la UB. Treballa a l'àrea d'exclusió de l'IGOP i com a col·laborador docent de la UOC. Els seus camps d'interès són l'exclusió social, l'anàlisi de xarxes i l'ús col·laboratiu de les noves tecnologies.
Dimarts 18.12.2012
Hora: 19h
Lloc: IES Eduard Fontserè
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada